Kebocoran gas dipercayai punca kebakaran Flat Sri Johor – Bomba

 Kebocoran gas dipercayai punca kebakaran Flat Sri Johor – Bomba

KUALA LUMPUR, 20 Dis — Lapan unit kediaman di Flat Sri Johor, Cheras, di sini, musnah dalam kebakaran malam tadi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata telah melawat lokasi kejadian kira-kira jam 11 malam tadi berkata, setiap keluarga yang terjejas akibat kebakaran itu akan menerima bantuan wang tunai RM1,000 dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan menguruskan perumahan baharu untuk mangsa.

“Kebakaran bermula di tingkat empat Flat Sri Johor dan merebak ke unit bersebelahan, namun Jabatan Bomba dan Penyelamat berjaya mengawal api marak.

.”DBKL akan menguruskan rumah untuk lapan keluarga yang kehilangan tempat tinggal.

“Jabatan Bomba dan Penyelamat telah memindahkan 32 keluarga lain yang tinggal di bangunan itu (tingkat satu, dua dan tiga) di mana mereka akan menerima perlindungan sementara di dewan berdekatan.

“Kakitangan jabatan akan menilai bangunan dan keadaan setiap unit untuk menentukan sama ada mereka selamat sebelum membenarkan penduduk kembali,” katanya kepada media.

Asap gelap dapat dilihat di sekitar bangunan dengan serpihan, dari bumbung zink yang terbakar, jatuh.

Jabatan bomba dan penyelamat telah mengarahkan penduduk di tempat kejadian untuk berpindah ke lokasi yang lebih selamat dari bangunan.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata kebakaran bermula kira-kira pukul 9.20 malam dan anggota bomba telah cuba memadamkan api.

“Kami masih menyiasat sama ada kejadian itu melibatkan sebarang kemalangan jiwa. Kebakaran itu dipercayai berpunca daripada kebocoran gas,” katanya di lokasi kejadian.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  −  1  =  1