Kanak-kanak perempuan tiga tahun lemas tergelincir dalam longkang

 Kanak-kanak perempuan tiga tahun lemas tergelincir dalam longkang

Ketua Polis Daerah Kulim Supt Azhar Hashim

ALOR SETAR, 4 Mei — Seorang kanak-kanak perempuan berumur tiga tahun ditemukan lemas selepas tergelincir ke dalam longkang berhampiran rumahnya di Felda Gunong Bongsu sebelum dihanyutkan ke dalam Sungai Dingin dekat Kulim, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Kulim Supt Azhar Hashim berkata dalam kejadian kira-kira pukul 7 malam itu, mangsa, Naera Dellisha Muhammad Nazri, sedang bermain bersama-sama beberapa kanak-kanak lain sebelum terjatuh ke dalam longkang berkenaan.

“Abang mangsa, Muhammad Thaqif yang berumur lapan tahun telah pulang ke rumah dan memaklumkan mengenai kejadian kepada bapanya, Muhammad Nazri Abu Saman, 36, bahawa adiknya telah jatuh ke dalam longkang ketika bermain semasa hujan lebat.

“Bapa mangsa serta beberapa ahli keluarga yang lain telah keluar mencari mangsa. Mangsa yang jatuh ke dalam longkang telah dibawa arus deras ke longkang besar sebelum dihanyutkan terus ke dalam Sungai Dingin,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Azhar berkata mayat mangsa telah dijumpai oleh orang awam pada pukul 8 malam kira-kira tiga kilometer dari tempat dia dilaporkan tergelincir sebelum dibawa ke Hospital Kulim untuk bedah siasat.

Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Operasi Kebombaan dan Penyelamat, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah, Mohamadul Ehsan Mohd Zain berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada 7.24 malam sebelum tiba pada pukul 7.57 malam.

“Operasi disertai lapan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kulim Hi- Tech dengan sebuah jentera serta sebuah kenderaan utiliti. Anggota telah melakukan pencarian di permukaan air sungai dan mayat mangsa diserahkan kepada pihak polis,” katanya.

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8  +  2  =