Kalimah Allah: Sultan Johor dukacita, sokong buat rayuan

 Kalimah Allah: Sultan Johor dukacita, sokong buat rayuan

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, Foto: Royal Press Office (RPO)

Oleh Nurman Nasyriq

JOHOR BAHRU, 18 Mac — Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah bahawa kalimah ‘Allah’ hanya dikhususkan secara eksklusif kepada umat Islam.

Justeru, Baginda bertitah bahawa kalimah itu tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam kecuali dalam keadaan yang dibenarkan oleh perundangan.

Baginda bertitah, kalimah ‘Allah’ merupakan nama yang khusus kepada Tuhan yang disembah oleh umat Islam.

“Nama ‘Allah’ ini diberi oleh diri-Nya, bukan berasal daripada mana-mana akar kata, tetapi kata nama khas yang merujuk kepada Allah, Tuhan Yang Maha Esa, Tuhan yang disembah oleh umat Islam.

“Firman Allah dalam surah Taha ayat 14 yang bermaksud: “Sesungguhnya Akulah Allah; Tiada Tuhan melainkan Aku; oleh itu, sembahlah akan Daku, dan dirikanlah solat untuk mengingati Daku,” titah baginda dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Baginda turut menzahirkan perasaan dukacita apabila timbul kembali isu penggunaan kalimah Allah untuk digunakan pada tuhan yang lain daripada maksud yang sebenar.

“Saya merasa amat dukacita, kerana perkara ini boleh menimbulkan perbalahan dan persepsi yang kurang elok terhadap keharmonian rakyat Johor yang hidup bermuafakat di dalam satu negeri.

“Adalah perlu sensitiviti umat Islam dan kesepakatan hidup berbilang kaum dan agama ini diambil kira dalam apa jua keputusan atau penghakiman kerana isu sensitif ini sangat dekat di hati saya selaku Ketua Agama Islam di Negeri Johor,” titah Baginda.

Baginda bertitah, di Johor terdapat Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama-Agama Bukan Islam 1991 yang melarang penggunaan kalimah yang dikhususkan secara eksklusif untuk umat Islam dan tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam kecuali dalam keadaan yang dibenarkan oleh perundangan.

“Selaku Ketua Agama Islam di negeri Johor, saya menyeru kepada Kerajaan Persekutuan agar meneruskan rayuan dalam prosiding ini.

“Malah, saya akan mengarahkan Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) mengambil apa-apa tindakan yang perlu dan wajar bagi menyokong usaha rayuan ini,” titah baginda.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77  −    =  70