Jenazah pelajar meninggal dunia di UK selamat dikebumi

 Jenazah pelajar meninggal dunia di UK selamat dikebumi

SEREMBAN, 14 April — Jenazah penuntut Malaysia Muhammad Hafidz Abdullah yang meninggal dunia selepas menerima rawatan selama empat hari di unit rawatan kritikal sebuah hospital di United Kingdom (UK), selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Senawang di sini kira-kira pukul 9.30 malam tadi.

Jenazahnya yang tiba dari UK hari ni di bawa ke Masjid Negeri di sini kira-kira pukul 7 malam untuk disembahyangkan sebelum tiba di tanah perkuburan sekitar 8.40 malam untuk dikebumikan di kampung halaman isterinya, Nazihahwati Mohiddin, 36 tahun.

Suasana hiba menyelubungi tanah perkuburan berkenaan dengan kehadiran lebih 50 ahli keluarga.

Muhammad Hafidz,Ā 36,Ā  yang di tahun kedua pengajian peringkat doktor falsafah (PhD) di University of Sheffield ituĀ disahkan meninggal dunia kira-kira pukulĀ 11.35 pagi 8 April lepas selepas isterinya membuat keputusan membenarkan pihak hospital Northern General Hospital di Sheffield mematikan alat bantuan pernafasan atas nasihat pasukan perubatan.

Beliau yang merupakan kakitangan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia danĀ pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dilaporkan tiba-tiba pengsanĀ semasaĀ Ā bermain bola di Pusat Sukan Goodwin di Sheffield pada 4 April lepas Ā dan terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan semasa rawatan.

Sementara ituĀ bapa Allahyarham,Ā Abdullah Kasim, 65, mengakui sangat sedih dan terkejut selain menyifatkanĀ  pemergian Muhammad HafidzĀ merupakan satu kehilangan besar buat keluarganya.

Beliau yang tiba dari Shah Alam turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia kerana membantu urusan membawa pulang jenazah anaknya.

Menurutnya, mereka bercadang untuk menziarahi Allahyarham sebaik mengetahui keadaan kesihatan anaknya itu semakin merosot namun terpaksa menangguhkannya kerana kekangan susulan penularan pandemik COVID-19.

ā€œKami tunggu keadaannya makin pulih tetapi tak sempat kerana dia pergi dulu…dia anak yang baik, bagaimanapun kami reda dengan pemergiannya.

Kali terakhir kami bersua muka sebelum dia ke UK pada September 2019, dan ketika dia berada di sana pun setiap hari dia telefon kami untuk bertanya khabar dan kali terakhir kami berkomunikasi adalah sehari sebelum arwah pengsan,ā€ katanya kepada pemberita di sini.

 

 

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

38  +    =  43