Indonesia minta Malaysia tetapkan gaji minima rakyatnya RM1,500

 Indonesia minta Malaysia tetapkan gaji minima rakyatnya RM1,500

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan

JOHOR BAHRU, 9 Dis — Indonesia dijangka menghantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya bulan depan untuk bekerja di Malaysia namun meminta untuk menetapkan gaji RM1,500 minima buat rakyatnya yang bekerja di negara ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan berkata jumlah itu termasuk pekerja yang akan bekerja dalam sektor pembinaan dan pembuatan serta pembantu rumah.

“Saya telah mencadangkan 5,000 hingga 10,000 pada peringkat awal selepas kita menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Malaysia dan Indonesia, dengan pekerja untuk semua sektor lain juga dibenarkan masuk,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Berpusat Bersepadu. Kuarters Buruh (ICLQ) di Pasir Gudang, di sini.

Saravanan berkata satu jawatankuasa khas di bawah Jabatan Tenaga Kerja akan ditubuhkan dalam masa terdekat bagi menjaga kebajikan pekerja PDI.

“Ini adalah inisiatif kerajaan selepas perbincangan diadakan dan kami telah bersetuju untuk melindungi pekerja Indonesia, jadi adalah menjadi tanggungjawab kami untuk menubuhkan jawatankuasa untuk menunaikan janji kami,” tambahnya.

Saravanan berkata Indonesia juga telah meminta Malaysia menetapkan gaji minimum untuk rakyatnya yang bekerja di negara ini pada RM1,500 sebulan.

“Tetapi saya maklumkan tidak boleh tetapkan gaji RM1,500 memandangkan negara kita masih menguatkuasakan gaji minimum RM1,200 sebulan.

“Bagaimanapun, saya bersetuju gaji bermula dari RM1,200…maksudnya jika majikan sanggup membayar RM1,500 sebulan, kerajaan tiada bantahan,” katanya sambil menambah kementeriannya akan berbincang dengan Bangladesh. mengenai pengambilan pekerja dari negara itu selepas melengkapkan MoU dengan Indonesia.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5  +  5  =