IBFIM, IIiBF bekerjasama lahirkan pakar syariah dalam kewangan Islam

 IBFIM, IIiBF bekerjasama lahirkan pakar syariah dalam kewangan Islam

KUALA LUMPUR, 17 Sept — Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) serta Institut Perbankan dan Kewangan Islam Universiti Islam Antarabangsa (IIiBF) bekerjasama menerusi program khusus bagi penerapan asas pengetahuan syariah untuk kalangan pelajar selain melahirkan pakar syariah dalam kewangan Islam.

Program bersiri i-Kontrak yang dilancarkan hari ini, bertujuan memberi panduan berkaitan piawaian dan keperluan operasi bagi memperkukuh pematuhan syariah dalam industri kewangan Islam.

“Pendekatan pembelajaran yang diterapkan dalam program sebagai satu anjakan paradigma bagi pemahaman lebih mendalam, terutama menghubungkait aspek teori dan operasi dalam kontrak syariah,” demikian menurut IBFIM dalam kenyataan pada hari ini.

Pelancaran program tersebut telah disempurnakan oleh Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Datuk Dr Mohd Daud Bakar pada hari ini dan diadakan bersempena program Wacana Presiden Kewangan Islam UIAM yang disampaikan oleh Pengerusi Bursa Malaysia Berhad Tan Sri Abdul Wahid Omar.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif IBFIM Yusry Yusoff berkata inisiatif tersebut dapat membuka ruang bagi pemahaman lebih jelas selain dapat menyelaras pengetahuan dan amalan praktikal di antara sarjana syariah dan pengamal industri.

Sementara itu, Dekan IIiBF Profesor Dr Rusni Hassan pula menyifatkan kolaboratif antara IBFIM dan IIiBF itu sebagai petanda sinergi melibatkan pihak industri dan akademik dalam memastikan perkembangan industri kewangan Islam yang berterusan.

Beliau berkata, susulan kejayaan program Wacana Presiden Kewangan Islam UIAM pertama pada 2019, program tahun ini akan membahaskan isu mengenai kewangan Islam lestari dan berteraskan nilai, topik yang amat relevan serta terkini.

“Sejajar usaha ke arah pembangunan kelestarian global, adalah amat penting bagi sistem kewangan memainkan peranan untuk memberi kesejahteraan sosioekonomi yang berpanjangan.

“Menerusi program ini, IIiBF menyokong agenda strategik Universiti Islam Antarabangsa berkaitan dengan aspek kelestarian,” katanya.

Fazlan

fazlan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

97  −  94  =