HPC bakal wujudkan 50,000 penempatan pekerjaan, peluang jana pendapatan

 HPC bakal wujudkan 50,000 penempatan pekerjaan, peluang jana pendapatan

Datuk Seri M Saravanan (tengah) bersama Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (dua, kiri) melakukan gimik perasmian HRDF Placement Centre (HPC) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini. Turut serta Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim (kiri), Pengerusi Perbadanan Sumber Manusia Berhad Datuk Seri Jamil Salleh (dua, kanan), dan Ketua Eksekutif Pembangunan Sumber Manusia Berhad Datuk Shahul Hameed Dawood (kanan)

KUALA LUMPUR, 6 April — Portal Pusat Penempatan HRDF (HPC) menyasar untuk mewujudkan 50,000 penempatan pekerjaan dan peluang menjana pendapatan pada tahun ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan berkata bagi mencapai sasaran itu, HRDF atau Pembangunan Sumber Manusia Berhad, akan menjelajah ke seluruh negara untuk menjalinkan kerjasama dengan majikan, persatuan majikan dan rakan strategik kerjaya.

“Jadi rakyat Malaysia boleh akses kepada 20,000 pekerjaan menerusi portal HPC mulai hari ini,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan portal berkenaan di sini yang turut dihadiri Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Saravanan berkata sehingga kini, HRDF telah menjalinkan kerjasama strategik dengan lebih 20 majikan sebelum portal itu dilancarkan hari ini.

Beliau berkata HPC bukan sebuah portal untuk mencari pekerjaan tetapi satu platform yang menyediakan penempatan pekerjaan dengan memberi tumpuan kepada pembentukan seseorang individu terhadap pekerjaan menerusi latihan dan kursus yang disediakan.

Mengulas mengenai cadangan untuk memberikan cuti kepada pekerja mendapatkan vaksin COVID-19, Saravanan berkata Kementerian Sumber Manusia (KSM) akan berbincang dengan pihak berkepentingan termasuk Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sebelum keputusan dibuat.

Semalam, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin berkata beberapa syor akan dikemukakan kepada KSM, antaranya menyarankan atau mewajibkan majikan memberi cuti kepada pekerja untuk mendapatkan vaksin mereka.

Selain itu, Saravanan juga meminta golongan belia khususnya yang sedang mencari pekerjaan agar tidak memilih pekerjaan ketika negara berdepan dengan pandemik COVID-19 dan tidak menjadikan menganggur satu budaya dalam komuniti negara ini.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata pelancaran HPC, kolaborasi sektor awam dan swasta akan diinstitusikan, bersama pewujudkan peluang pekerjaan dan penting dalam meningkatkan tenaga kerja berdasarkan keperluan pekerjaan dengan menyediakan peningkatan kemahiran dan latihan kecekapan yang diperlukan.

“HPC akan melengkapkan dan menyokong inisiatif Majlis Pekerjaan Negara untuk mencapai objektifnya pada akhir tahun ini. Insya-Allah, ia juga akan membantu meningkatkan purata pendapatan isi rumah rakyat Malaysia, seterusnya meningkatkan pasaran tenaga kerja negara,” kata Tengku Zafrul.

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  36  =  46