Hari keputusan kes SRC, ahli pasukan guaman Najib positif COVID-19, mohon Mahkamah Rayuan tangguh lagi

 Hari keputusan kes SRC, ahli pasukan guaman Najib positif COVID-19, mohon Mahkamah Rayuan tangguh lagi

Kredit: Gambar fail Bernama

KUALA LUMPUR, 7 Dis — Beberapa jam sebelum mahkamah mendengar tawaran terakhir Najib dalam kes SRC, seorang ahli pasukan guamannya disahkan positif COVID-19.

Memetik laporan Malay Mail, perkara tersebut dimaklumkan oleh peguam Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah meminta Mahkamah Rayuan mengosongkan pendengaran permohonan mereka yang dijadualkan hari ini.

Mahkamah Rayuan sepatutnya mendengar permohonan Najib untuk menambah lebih banyak bukti dalam rayuan SRC sebelum hakim menyampaikan keputusan mereka mengenai rayuan sabitan bekas Perdana Menteri itu yang melibatkan penyelewengan RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Dalam afidavit yang difailkan dan dialamatkan kepada pendaftar Mahkamah Rayuan lewat malam tadi, Muhammad Shafee berusaha mengosongkan perbicaraan untuk kedua-dua hari ini dan esok, mengatakan anaknya, Muhammad Farhan diuji positif Covid-19 pada 6 Disember.

Menurut notis Muhammad Shafee, peguam yang bertugas di firmanya, Zahria Eleena Redza, memberitahu dua lagi ahli pasukan peguam mereka Harvinderjit Singh dan Farhan Read, bahawa ibunya telah disahkan positif Covid-19 berdasarkan keputusan ujian makmal pada jam 6.08 petang semalam.

“Pada 4 Disember, Muhammad Shafee bersama Muhammad Farhan dan isterinya telah menghadiri majlis dan bertemu dengan rakan-rakan rapat dan saudara-mara di mana ia turut melibatkan keluarga Miss Eleena termasuk ibunya, Datin Edwina Patricia Totu.

“Peguam Shafee & Co termasuk Harvinderjit dan Farhan sedang bersiap sedia untuk perbicaraan keesokan harinya kemudian dimaklumkan oleh Cik Eleena mengenai keputusan ujian ibunya.

“Sejurus selepas itu, semua peguam yang hadir di firma itu dibuat untuk menjalani ujian saringan kendiri antigen dan Muhammad Farhan didapati positif Covid-19 dalam tiga kit ujian yang berbeza manakala yang lain telah menunjukkan keputusan negatif setakat ini,” menurut afidavit itu.

Muhammad Shafee juga menyatakan bahawa Najib sebagai anak guamnya juga telah hadir di firma itu pada 6 Disember untuk tujuan mengesahkan dan meneliti beberapa afidavit yang difailkan semalam.

“Oleh itu status MySejahtera bagi semua yang terlibat telah berubah kepada kasual atau kontak rapat kerana mereka menunggu masa yang sesuai untuk menjalankan ujian PCR.

Permohonan Najib juga difailkan selepas keputusan Mahkamah Rayuan pada 23 November bahawa ia akan menyampaikan keputusannya mengenai rayuan itu pada 8 Disember.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

8  +  2  =