Guan Eng terima gaji RM44,375 sebulan sebagai ketua menteri – Saksi

 Guan Eng terima gaji RM44,375 sebulan sebagai ketua menteri – Saksi

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng

GEORHETOWN, 16 Dis — Mahkamah Sesyen diberitahu bahawa Lim Guan Eng menerima gaji dan elaun berjumlah RM44,375 sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang dari Mac 2008 hingga Mei 2018 pada Rabu. 

Bekas Ketua Penolong Setiausaha Kanan (Dewan Undangan Negeri) di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Mohd Farulizam Che Meh, 43, berkata ketika Lim memegang jawatan itu antara 11 Mac 2008 dan 14 Mei 2018, beliau menerima gaji pokok RM14,175.  dan elaun RM30,200 sebulan.

Guan Eng juga telah mengisytiharkan aset dan pendapatan sampingannya di portal web Pulau Pinang,” katanya semasa pemeriksaan oleh Timbalan Pendakwa Raya Francine Cheryl Rajendram.

Saksi pendakwaan ke-20 berkata demikian pada perbicaraan kes rasuah Lim, di mana dia menghadapi empat pertuduhan membabitkan pembinaan projek terowong dasar laut Pulau Pinang, bernilai RM6.3 bilion.

Saksi pendakwaan ke-20 berkata demikian pada perbicaraan kes rasuah Guan Eng, di mana dia menghadapi empat pertuduhan membabitkan pembinaan projek terowong dasar laut Pulau Pinang, bernilai RM6.3 bilion.

Sementara itu, peguam Haijan Omar, yang mewakili Guan Eng, memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya telah dibenarkan keluar dari Institut Jantung Negara (IJN) dan ketika ditanya oleh hakim Hakim Azura Alwi sama ada Guan Eng boleh hadir ke mahkamah hari ini, Haijan berkata perbicaraan hari ini akan diteruskan dengan  kehadiran anak guamnya. 

Perbicaraan telah berlangsung selama dua hari sejak Isnin dengan kehadiran Lim ketika dia dimasukkan ke IJN sejak Ahad lalu untuk menjalani prosedur perubatan.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

55  −  53  =