Guan Eng beri keterangan kepada polis

 Guan Eng beri keterangan kepada polis

GEORGE TOWN, 11 Mac — Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini hadir memberi keterangan kepada polis berhubung kenyataan bersama Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) mengenai pelaksanaan darurat yang dibuat pada 12 Jan lepas.

Lim yang ditemani peguamnya R.S.N Rayer tiba di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Timur Laut di sini pada pukul 11.25 pagi dan selesai memberi keterangan kira-kira sejam kemudian.

Rayer berkata Lim yang juga Ahli Parlimen Bagan telah memberikan kerjasama penuh dalam siasatan yang dijalankan dan keterangan diambil oleh pegawai polis dari Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman.

“Kami memberikan kerjasama penuh kepada pegawai polis dan beliau (pegawai polis) juga memaklumkan telah selesai mengambil keterangan saudara Lim Guan Eng hari ini.

“Keterangan diambil bagi membantu siasatan kes itu dibuat mengikut Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKMM) 1998, ” katanya kepada pemberita di perkarangan IPD selepas Lim memberi keterangan.

Polis sebelum ini mengesahkan membuka kertas siasatan berhubung kenyataan bersama Majlis Presiden (PH) itu yang didakwa mempersoalkan keputusan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengusulkan pelaksanaan darurat di seluruh negara bagi menangani wabak COVID-19.

Selain Lim, kenyataan itu turut dikeluarkan dua lagi pemimpin pembangkang iaitu Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Parti Amanah Mohamad Sabu.

Sebelum ini, polis turut mengambil keterangan Anwar bagi membantu siasatan kes sama di Ibu pejabat PKR di Kuala Lumpur pada 26 Feb lepas manakala Mohamad Sabu dijangka memberi keterangan esok.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66  −    =  61