Dr M dakwa Majlis Pemulihan Negara dipolitikkan

 Dr M dakwa Majlis Pemulihan Negara dipolitikkan

Tun Dr Mahathir Mohamad

KUALA LUMPUR, 21 Jul — Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad mendakwa Majlis Pemulihan Negara yang ditubuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) dipolitikkan apabila majlis itu dipimpin oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mahathir berkata ini berbeza dengan Majlis Pemulihan Negara yang dicadangkan sebelum ini oleh PEJUANG.

Beliau yakin penubuhan majlis itu tidak akan berkesan dalam menangani krisis Covid-19 di negara ini sekarang.

“Cadangan ini meniru cadangan PEJUANG untuk membentuk Majlis Pemulihan Negara yang bebas daripada kerajaan. Jika kita ada perdana menteri sebagai pengerusi, dia akan membawa banyak isu politik.

“Masalahnya dengan Muhyiddin adalah dia hanya memikirkan politik, tetapi bukan tentang penderitaan rakyat,” katanya dalam sidang media dalam talian pada Rabu.

Sebelum ini, kerajaan mengumumkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang diketuai Jawatankuasa Khas Kabinet Pelan Pemulihan Negara (JKKPPN).

Kemmudian, pada 16 Julai kerajaan mengumumkan JKKPPN digantikan dengan Majlis Pemulihan Negara yang dipengerusikan oleh Muhyiddin.

Mahathir berkata, Muhyiddin belum dapat menunjukkan kejayaan dalam menangani wabak COVID-19 di negara ini meskipun dia sendiri telah bertemu dengan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz untuk membincangkan langkah yang boleh diambil kerajaan.

“Mereka datang menemui saya untuk minta idea saya tentang bagaimana menangani ini dan saya beritahu semuanya, saya tidak menyembunyikan apa-apa kerana saya fikir ini baik untuk rakyat, tapi kita boleh melihat kerajaan tidak mempunyai kemampuan untuk laksanakan idea yang telah kita berikan kepada mereka.

“Saya beritahu mereka apa yang perlu dilakukan, tetapi mereka tidak lakukan dengan baik, atau tidak dilakukan sama sekali,” katanya.

Dalam pertemuan itu, beberapa langkah yang dicadangkannya termasuk menggunakan kemudahan hotel untuk menyiapkan makanan bagi mereka yang memerlukan, membina lebih banyak hospital tentera yang dilengkapi peralatan oksigen dan bekerjasama dengan hospital swasta untuk meringankan beban hospital awam.

Mahathir menjelaskan dia memberikan cadangan itu ketika jangkitan COVID-19 mencatatkan angka sekitar 6,000 kes sehari.

Jelasnya, ia akan menjadi lebih sukar untuk mengurangkan jumlah kes pada masa ini dalam keadaan kes COVID-19 melonjak sehingga 13,000 kes sehari sekarang.

Ujarnya, itulah sebabnya beliau yakin masih terdapat keperluan untuk penubuhan badan bebas yang terdiri daripada profesional dari latar belakang yang relevan, termasuk dalam bidang sains, ekonomi dan sosiologi.

Lebih-lebih lagi, katanya, negara ketika ini berdepan kesulitan dengan jumlah kematian dan kes COVID-19 setiap hari, manakala rakyat kini bergelut baik dari segi ekonomi mahupun mental, sehingga sampai ke tahap membunuh diri.

“Semua hal ini perlu ditangani, tetapi kerajaan lebih berminat bagaimana mempertahankan kedudukannya sebagai kerajaan, terutama dengan perdana menteri yang mahu tetap menjadi perdana menteri,” katanya.

Katanya, PEJUANG bersedia membantu kerajaan menangani krisis COVID-19 tetapi parti itu mahukan ia bebas daripada sebrang birokrasi dan politik kerajaan.

Mahathir berkata beliau bersedia meletak jawatan sebagai Pengerusi PEJUANG jika diminta menyertai badan bebas untuk menangani wabak itu, kerana tidak mahu mencampur adukkan perkara itu dengan politik.

“Tetapi kerajaan ini hanya berminat ‘oh kita harus dapat pujian’ kerana ini baik untuk politik mereka.

“Kita mungkin gagal …tapi kami rasa kami mempunyai idea yang dapat membantu mengurangkan jumlah kes baru setiap hari.

“Sebenarnya, kerajaan sendiri berpendapat kita memiliki idea, itulah sebabnya mereka menghantar menteri kewangan untuk bertanya kepada saya apa yang boleh mereka lakukan untuk menangani wabak ini,” katanya.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *