China rekod jangkitan selsema burung jarang berlaku

 China rekod jangkitan selsema burung jarang berlaku

BEIJING, 3 Jun. – Seorang lelaki berumur 41 tahun telah disahkan sebagai kes pertama jangkitan manusia dengan strain selsema burung yang jarang berlaku.Memetik dari laporan BBC, Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC) Beijing pada Selasa mengatakan bahawa penduduk bandar Zhenjiang dimasukkan ke hospital pada 28 April dan didiagnosis menghidap H10N3 sebulan kemudian.

Namun, tiada sebarang perincian mengenai bagaimana lelaki itu dijangkiti tetapi strain H10N3 dianggap tidak mudah merebak dari manusia ke manusia.

Pengesanan kenalan atau ‘contact tracing’ tidak menemui kes virus lain dan lelaki berkenaan kini telah pulih dan bersiap untuk dibenarkan keluar dari hospital.

Terdapat banyak jenis selesema burung yang tidak pernah didengar yang menjangkiti orang yang bekerja dalam bidang penternakan, terutamanya ternakan ayam.

“Tidak ada kes manusia H10N3 yang pernah dilaporkan di dunia. Kes ini merupakan penularan spesies silang unggas ke manusia yang kerap berlaku, dan risiko penyebaran skala besar sangat rendah,” kata NHC, menurut Global Laporan Times.

Pada masa ini terdapat penyebaran wabak burung varian H5N8 yang menyebabkan ratusan ribu unggas dibunuh di beberapa negara diEropah. Pada bulan Februari, Rusia melaporkan kes pertama ketegangan tertentu pada manusia.

Jangkitan manusia dengan selesema burung jarang berlaku sejak wabak H7N9 yang lebih besar yang membunuh sekitar 300 orang pada tahun 2016 dan 2017.

 

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

80  −  73  =