Bukan mudah untuk uji pemain naturalisasi

 Bukan mudah untuk uji pemain naturalisasi

Pemain Malaysia, Guilherme De Paula Lucrecio (tengah) diasak oleh pemain UAE dalam pertemuan mereka untuk Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Zabeel. WMY/Adli Ghazali

KUALA LUMPUR, 28 Jun –Ianya tidak semudah yang disangka untukĀ menjadikan perlawanan persahabatan antarabangsa sebagai penilaian terakhir dalam menguji potensi calon pemain naturalisasi.

Malah, kaedah pelaksanaannya yang hanya menerusi aksi persahabatan berstatus perlawanan pertunjukan atau perlawanan ujian, mencetuskan tanda tanya adakah aksi itu sesuatu yang relevan kena tidak memberikan sebarang manfaat kepada pungutan mata dunia.

Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Stuart Ramalingam berkata tidak banyak pasukan berada di ranking lebih baik cenderung untuk bermain perlawanan sedemikian terutama pada jendela perlawanan antarabangsa Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

ā€œApabila soal perlawanan bola sepak antarabangsa, hanya segelintir pihak mahu bermain kerana mereka mahu membuat penampilan terbaik dalam jendela FIFA, jadi bukan saja soal kita dan pihak lawan mahu, ia juga soal berkaitan melakukannya ketika dalam tempoh penting apabila terdapat kiraan mata (ranking FIFA) untuk turut direbut.

“Ambil contoh perlawanan ujian skuad kebangsaan menentang Kuwait pada 24 Mei lalu, Stuart berkata keutamaan kedua-dua pasukan adalah untuk menurunkan seberapa ramai mungkin pemain bagi melihat tahap prestasi dan persefahaman mereka.

ā€œJadi ia melibatkan soal jumlah pertukaran yang boleh dibuat yang sememangnya berbeza jika dibandingkan dengan ketetapan perlawanan persahabatan Tier 1, jadi dalam konteks ini pihak lawan juga perlu menerima pelawaan bermain perlawanan ujian,ā€ katanya.

Perlawanan Piala AIA antara Pilihan Malaysia dan pasukan Liga Perdana Inggeris Tottenham Hotspur pada Mei 2015 adalah antara perlawanan yang berstatus perlawanan pertunjukan dengan skuad bimbingan Dollah Salleh itu turut dibarisi lima pemain import Liga Malaysia (Liga-M).

Antara lima pemain import ketika itu adalah pemain naturalisasi terbaru negara Guilherme De Paula yang mewakili Selangor, Thiago Junior Aquino (Perak), Robert Cornthwaite (Selangor), Paulo Rangel (Terengganu) dan Ali Ashfaq dari PDRM.

Selain itu, Stuart berkata tidak semua pasukan negara akan bersetuju untuk mengumpulkan pemain lebih awal sekiranya skuad kebangsaan ingin mengadakan perlawanan ujian sebelum jendela perlawanan antarabangsa FIFA bermula.

Oleh itu, misi utama untuk menguji kemampuan sebenar calon pemain naturalisasi dalam perlawanan penting atau menentang pasukan lebih baik mungkin tidak tercapai.

ā€œJika kita main perlawanan ujian menentang Nepal atau Bangladesh, adakah ia akan benar-benar menguji pemain (naturalisasi). Walaupun kita nak ujiĀ mereka menentang Hong Kong, Taiwan, Uzbekistan atau pun Iran, kita mungkin tidak boleh mendapat perlawanan tersebut di luar jendela FIFA, dan dalam jendela FIFA mereka mungkin tidak mahu bermain perlawanan pertunjukan,ā€ kata Stuart.

Sebelum ini, FAM disarankan menjadikan perlawanan persahabatan antarabangsa sebagai medan terakhir untuk menilai potensi pemain asing sebelum memutuskan untuk menaturalisasikan mereka untuk beraksi bersama skuad Harimau Malaya.

Saranan itu dibuat agar kesesuaian serta keberkesanan kehadiran pemain asing dalam corak permainan pasukan kebangsaan dapat dilihat lebih jelas berbanding hanya memilih berdasarkan prestasi dalam saingan liga domestik.

Sehingga kini, FAM telah menaturalisasikan tiga pemain iaitu Mohamadou Sumareh dari Gambia, Liridon Krasniqi (Kosovo) dan De Paula (Brazil) dalam merealisasikan misi skuad kebangsaan layak ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

Jumlah itu mungkin bertambah dalam masa terdekat apabila dua pemain import Liga-M antaranya tonggak Johor Darul Ta’zim (JDT), Gonzalo Cabrera dan Endrick Dos Santos (Penang FC) kini dikaitkan bakal menjadi pemain naturalisasi terbaru pasukan negara.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

36  +    =  46