Berguru dengan internet hasilkan 30 unit buat dron

 Berguru dengan internet hasilkan 30 unit buat dron

Zek Aman Abd Ghani mendapat sokongan pengurusan Univerisiti Malaysia Pahang (UMP) dalam menghasilkan dron. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

KUANTAN, 28 Jun – Tiada siapa sangka bertugas sebagai pemandu van jenazah terselit kemahiran menghasilkan pesawat tanpa pemandu (UAV) atau dron bertaraf profesional yang masih tidak diketahui ramai.

Selepas lapan tahun terbabit dengan bidang elektronik itu Zek Aman Abd Ghani, 42 sudah berjaya menghasilkan lebih 30 unit dron pelbagai saiz serta kegunaan yang kebanyakan komponen termasuk rangkanya dibeli dari China.

Menurutnya, diperingkat awal pembabitan banyak cabaran terpaksa dilalui terutama apabila dia belajar hanya dengan bergurukan internet, bukan mudah untuk menghasilkan dron tanpa kemahiran serta latihan khusus.

Zek Aman Abd Ghani mencuba 30 kali sebelum berjaya menghasilkan dron bersaiz kecil. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

Katanya, berbekalkan minat yang begitu mendalam selepas lebih 30 kali berhadapan kegagalan namun akhirnya berkat kesabaran kejayaan diimpikan berpihak kepadanya.Dron bersaiz kecil dapat diterbangkan ke udara.

“Hanya Tuhan sahaja yang mengetahui perasaan saya apabila kali pertama dapat menerbangkan dron, air mata gembira tidak dapat ditahan untuk mengalir tanda rasa syukur pada Yang Maha Esa terhadap kejayaan diraih selepas mencuba banyak kali.

“Beberapa peringkat perlu dilalui sebelum dron dapat dihasilkan dengan sempurna, selepas menerima peralatan dan komponen papan elektronik, kipas dan rangka tugas seterusnya membentuk rangka mengikut saiz diperlukan.

Zek Aman Abd Ghani belajar menghasilkan dron melalui internet. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

“Selepas rangka disiapkan tugas seterusnya memasukan program ke dalam papan elektronik, diperingkat ini kemahiran penting bagi memastikan misi menaikan dan mengawal dron dapat dilakukan dengan berkesan,” katanya yang bertugas selama 13 tahun sebagai pemandu bas dan van jenazah dengan Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Beliau berkata, rangka dron diperbuat daripada beberapa bahan berkualiti tinggi seperti aluminium dan gentian kaca serta bahan ringan lain, rangka akan mempengaruhi kualiti dron berkenaan yang mampu melakukan pelbagai tugas.

Zek Aman menambah, sepanjang lapan tahun terbabit menghasilkan pesawat tanpa pemandu ini, pernah beberapa kali dron terjatuh dan mengalami kerosakan namun dengan kemahiran yang ada ia boleh dibaiki tanpa perlu mengeluarkan belanja yang mahal.

Zek Aman Abd Ghani berkongsi kemahiran menghasilkan dron dengan anaknya. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

Katanya, minat yang mendalam dalam dirinya menjadi faktor utama dia mampu menghasilkan dron walaupun tidak pernah mengikuti sebarang latihan atau kursus secara formal.

“Saya sanggup berjaga malam dan mengeluarkan perbelanjaan sendiri semata-mata untuk menghasilkan dron yang digunakan untuk mengambil gambar dan meracun disektor perladangan.

“Minat berkenaan mampu memberi sumber pendapatan tambahan pada saya, dron dijual dengan harga antara RM1,500 hingga RM60,000 bergantung kepada saiz dan kegunaanya.

Zek Aman Abd Ghani membeli peralatan menghasilkan dron dari China. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

“Saiz dron yang saya hasilkan antara 350 hingga 1,000 milimeter dengan berat 600 gram hingga lapan kilogram.Masa diambil untuk menyiapkan dron antara sehari hingga tujuh hari.

“Selain menghasilkan dron saya juga membaikinya, pemilik dron akan menghubungi saya apabila berlaku sebarang masalah dan kerosakan,” kata bekas pelajar Sekolah Menengah Vokasional (SMV) Kuantan itu.

Zek Aman berkata, sokongan yang diberikan pengurusan UMP menambahkan lagi semangatnya untuk terus menghasilkan dron seterusnya berkongsi kemahiran dengan pelajar, pensyarah dan mereka yang meminati bidang berkenaan.

Antara dron yang dihasilkan oleh Zek Aman Abd Ghani. Foto WMY/Mohd Fikri Mie

Tegasnya lagi, dron mempunyai masa depan yang cerah kerana ia boleh digunakan dalam pelbagai sektor, negara maju telah lama berjaya mempelbagaikan kegunaan pesawat tanpa pemandu itu.

“Penggunaan dron di negara ini lebih tertumpu dalam sektor pertanian selain untuk merakam gambar. Diluar negara ia digunakan untuk pertahanan dan mengawal ruang udara.

Dron dihasilkan Zek Aman Abd Ghani membanggakan Universiti Malaysia Pahang (UMP). Foto WMY/Mohd Fikri Mie

“Kita mampu memajukan Dron sekiranya agensi berkaitan dapat terus memberi sokongan dari segi gran menghasilkan produk berkenaan yang agak tinggi.

“Walaupun tanpa pendidikan tinggi namun saya yakin mampu menghasilkan dron pelbagai guna yang sama taraf dengan produk luar negara,” katanya yang berasal dari Pekan.

Beliau berkata, tidak mustahil negara mampu menghasilkan kereta terbang atau kenderaan udara suatu hari nanti sekiranya agensi berkaitan memberi sokongan.

Mohd Fikri Mie

Fikri@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4  +  2  =