Belanjawan Sabah 2022: Penjawat awam dapat bayaran khas setengah bulan gaji

 Belanjawan Sabah 2022: Penjawat awam dapat bayaran khas setengah bulan gaji

KOTA KINABALU, 4 Dis — Seramai 20,271 penjawat awam di Sabah akan menerima bayaran khas dalam bentuk gaji setengah bulan pada Januari tahun depan.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, yang juga Menteri Kewangan negeri Sabah, berkata bayaran itu, dengan kadar minimum RM1,000, juga akan merangkumi pekerja sementara dan kontrak.

Menurut beliau, “Penjawat awam tidak terkecuali daripada terjejas akibat pandemik Covid-19.

“Namun, ini tidak melemahkan semangat mereka untuk terus berkhidmat kepada kerajaan dan memastikan kelancaran pentadbiran,” katanya semasa membentangkan Belanjawan Sabah 2022 pada persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah pada Jumaat.

Hajiji berkata kerajaan negeri akan membiayai kerja-kerja awal pembinaan skim perumahan mampu milik untuk penjawat awam negeri.

Beliau berharap insentif sedemikian akan memotivasikan penjawat awam untuk bekerja lebih keras dan meningkatkan kualiti perkhidmatan kepada rakyat.

“Kerajaan negeri mengalu-alukan dan berterima kasih kepada Kerajaan Persekutuan atas bantuan khas sebanyak RM700 kepada semua penjawat awam Persekutuan.

“Peranan Kerajaan Persekutuan, yang dipacu oleh penjawat awam Persekutuan, mempunyai nilai dan makna yang signifikan kepada pembangunan negeri,” katanya, merujuk kepada RM5.2 bilion perbelanjaan pembangunan untuk Sabah dalam Belanjawan 2022 yang dibentangkan baru-baru ini.

Peruntukan ini meliputi pembiayaan kemudahan asas, infrastruktur, bekalan air dan elektrik serta penjagaan kesihatan.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

42  −  41  =