Bapa nekad gali dan alihkan pusara Vanessa Angel

 Bapa nekad gali dan alihkan pusara Vanessa Angel


JAKARTA : Bapa Vanessa Angel iaitu Doddy Sudajat nekad untuk menunaikan wasiat yang ditinggalkan Allahyarham anaknya untuk disemadikan berdekatan pusara arwah isterinya.

Biarpun Vanessa dan suaminya, Febri Andriansyah genap sebulan meninggal dunia, namun Doddy berhasrat untuk menggali dan mengalihkan pusara anaknya itu.

“Harus diambil risikonya. Apa pun yang terjadi kubur harus dipindah. Keputusan sudah final. Ini wasiat harus Daddy jalankan amanat itu. Pihak keluarga yang berhak, keluarga saya dan keluarga (mantan) iseri saya sudah tidak ada keberatan.

“Nanti kalau aku enggak ada umur, Daddy enggak ada umur, kita bisa sama-sama dengan Mama. Kalau di kampung-kampung ada kubur keluarga,” jelas Doddy.

Doddy memaklumkan kepada Detikhot, biarpun hasratnya itu mendapat tentangan daripada banyak pihak namun dia sudah bersedia berhadapan risiko untuk memindahkan kubur arwah anaknya itu. 

Jelasnya lagi, hasrat menunaikan wasiat Vanessa tidak dilaksanakan sewaktu anaknya meninggal dunia kerana suaminya, Bibi turut meninggal dunia.

“Pada saat itu saya dilema, saya berfikir cubalah nanti dibicarakan. Dilemanya keluarga Pak Faisal ingin sama-sama, di sisi lain saya ingin kebumikan Vanessa satu liang sama mamanya. Karena saya ingat dia bicara seperti itu,” ungkapnya.

Pasangan tersebut meninggal dunia dalam sebuah kecelakaan jalan raya di Surabaya dan meninggalkan seorang anak, Gala Sky yang turut berada dalam kenderaan sama.

Farhana Ab Rahman

farhanabrahman@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  +  35  =  42