Rakyat Perlis teruja kehadiran PM

 Rakyat Perlis teruja kehadiran PM

ARAU, 5 Mac — Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail berkenan menunaikan solat Jumaat bersama Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Masjid Negeri hari ini. Turut berangkat Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail . Hadir sama Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man. Solat Jumaat itu diimamkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Mohd Nazim Mohd Noor manakala khutbah pula disampaikan oleh Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin. –fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

ARAU, 5 Mac — Orang ramai yang berkunjung ke Masjid Negeri di sini untuk menunaikan solat Jumaat hari ini jelas gembira dan cukup teruja melihat kelibat pemimpin nombor satu negara Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Seorang jemaah yang ditemui Mohd Ammar Mustaqim Zulkifli, 19, berkata beliau rasa bangga dapat bertemu dengan pemimpin yang dirujuk beliau sebagai ‘Abah’, kerana ini adalah kali pertama dia dapat melihat perdana menteri dari dekat.


Perdana Menteri ketika menunaikan solat sunat di Masjid Negeri Perlis hari ini –fotoBERNAMA (2021) HAK CIPTA TERPELIHARA

“Bagi saya..’Abah’ (Muhyiddin) adalah wira kerana beliau telah banyak bersusah payah mentadbir negara ini, lebih-lebih lagi semasa negara kini ‘berperang’ dengan wabak COVID-19,” kata pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) itu kepada Bernama ketika ditemui selepas menunaikan solat Jumaat.

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail bersama Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalulail hari ini berkenaan menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan bersama dengan Perdana Menteri yang dalam lawatan kerja sehari ke Perlis.

Hadir sama menunaikan solat Jumaat, Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Azman Mohd Yusof serta barisan Exco kerajaan negeri.

Solat Jumaat diimamkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) Mohd Nazim Mohd Noor manakala khutbah Jumaat disampaikan oleh Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Turut berkongsi kegembiraan adalah seorang warga emas, Osman Bakar, 68, yang berkata beliau secara peribadi menyanjungi Muhyiddin yang mesra rakyat sejak dari dulu lagi.

“Walaupun tidak berkesempatan untuk bersalam dengan Tan Sri kerana terpaksa mengikut SOP (prosedur operasi standard) yang ditetapkan, saya rasa bersyukur kerana dapat solat bersama beliau dan Raja Perlis yang kami rakyat Perlis sayangi,” katanya.

Terdahulu perdana menteri melakukan kunjungan hormat kepada Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man, dan selepas solat Jumaat, Muhyiddin dijadualkan melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Klinik Kesihatan Kampung Gial, Kangar sebelum menamatkan lawatannya dan pulang.

 

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28  −    =  27