Badan Amal Pendidikan Pahang bantu pelajar SPM

 Badan Amal Pendidikan Pahang bantu pelajar SPM

Pengarah Pendidikan Pahang, Mohammad Rosli Abdul Rahman (kanan) melihat proses rakaman mengajar dalam studio.

KUANTAN, 28 November 2021 – Badan Amal Pendidikan Pahang mengorak langkah membangunkan Hub Digitalisasi melalui Sistem Digitalisasi Program Beserah Star (Bestar) 2.0 untuk manfaat pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di negeri ini.


Melalui program itu, sebuah studio rakaman berteknologi tinggi dilengkapi fasiliti ‘lightboard’ telah dibangunkan sebagai salah satu komponen dalam program digitalisasi itu.


Penasihat Badan Amal Pendidikan Pahang, Datuk Majid Mohamad berkata, pada masa sama latihan turut diberikan kepada para guru bagi meningkatkan ilmu dan kompetensi dalam amalan terbaik pengajaran dan pembelajaran dalam talian (PdP-DT) serta teknologi terkini PdP-DT semasa era pandemik.


Menurutnya, program itu merupakan lanjutan Program Pintar@Beserah yang diperkenalkan pada 2017 yang asalnya lebih tertumpu dalam usaha meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar di kawasan Beserah.


“Memandangkan terdapat permintaan dalam kalangan guru mata pelajaran lain, program ini telah dikembangkan untuk mata pelajaran lain terutama bagi subjek wajib lulus SPM.


“Kita mengorak langkah memperkasakan program ini melalui penggunaan teknologi baharu secara digital yang boleh diakses pelajar pada bila-bila masa dan dimana sahaja melalui platform dalam talian,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Perasmian Sistem Digitalisasi Bestar 2.0 di Dewan Utama Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Pahang (BTPN) di sini semalam. Turut hadir Pengarah Pendidikan Pahang, Mohammad Rosli Abdul Rahman dan Pengerusi Badan Amal Pendidikan Negeri Pahang, Dr Raihan Musa.


Majid berkata, inisiatif melalui kerjasama Universiti Malaysia Pahang (UMP),Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang dan Skillseed Sdn Bhd itu kini dalam peringkat percubaan namun sudah boleh diakses pelajar.


“Melalui inisiatif ini,manfaatnya bukan hanya kepada pelajar di Beserah malah kepada pelajar di Pahang dan seluruh negara khususnya.


“Kita ingin lihat, melalui usaha ini akan membantu pelajar lulus SPM dan berpeluang melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

Pengerusi Badan Amal Pendidikan Negeri Pahang, Dr Raihan Musa.


Sementara itu, Dr Raihan berkata, pihaknya juga turut membangunkan platform media sendiri melalui aplikasi Exploria TV untuk memuat naik kandungan video pembelajaran yang disediakan guru.


“Platform Exploria TV ini sudah boleh dilayari dan akan ditingkatkan aspek persembahan dan kandungan secara berperingkat,” katanya.


Menurutnya, pada masa sama kandungan pembelajaran yang dihasilkan turut dimuat naik ke platform media sedia ada seperti You Tube selain ke pautan Perbadanan Perpustakaan Negeri Pahang.


“Kita akan gunakan khidmat guru mata pelajaran yang berpengalaman untuk berkongsi teknik menjawab soalan dan kelas tambahan sama ada melalui rakaman video atau secara langsung melalui platform media sosial.


“Sebab itu kita membangunkan studio berteknologi tinggi yang ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Beserah bagi membantu guru menghasilkan kandungan video pbelajaran yang berkualiti dan menarik,” katanya.


Katanya, keadah pembelajaran secara dalam talian itu penting dalam fasa pandemik bagi membantu pelajar mengulang kaji mata pelajaran yang tertinggal.


“Melalui kaedah ini, pelajar boleh mengikuti video pembelajaran bab-bab mata pelajaran tertentu pada bila-bila masa bagi membantu mereka memahami dan menguasainya,” katanya.


Dr Raihan berkata,secara mudahnya Sistem Digitalisasi Bestar 2.0 itu satu proses perubahan daripada sesi pembelajaran bersemuka kepada keadah norma baharu secara dalam talian.


Menurutnya, selain pembangunan hub digitalisasi, tuisyen percuma dan seminar teknik menjawab soalan, bantuan sara hidup pelajar juga antara elemen dalam inisiatif itu.


“Melalui inisiatif ini, kita menyediakan bantuan peranti kepada pelajar kurang berkemampuan supaya mereka boleh mengikuti pembelajaran secara dalam talian.


“Setakat ini kira-kira 70 peranti ( telefon pintar) disumbangkan kepada pelajar terlibat dan pemberian komputer riba kepada guru,” katanya.

Mohd Fikri Mie

Fikri@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

6  +  4  =