Askar ditangkap kerana aniaya, buli anggota lain akan dibuang serta merta – Jeneral TDM

 Askar ditangkap kerana aniaya, buli anggota lain akan dibuang serta merta – Jeneral TDM

PORT DICKSON, 14 Dis — Tentera Darat Malaysia  tidak akan berkompromi dengan kegiatan buli dalam kalangan askarnya, kata ketuanya, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain.

Katanya, siasatan menyeluruh akan dilaksanakan, dan tindakan tegas akan diambil terhadap individu yang didapati bersalah melakukan perbuatan itu termasuk diberhentikan perkhidmatan serta-merta.

“Kepada askar, izinkan saya isytiharkan di sini, jika anda ditangkap menganiaya dan membuli anggota lain, jika disiasat dan didapati bersalah, anda akan dipecat serta-merta.

“Itu pendirian saya, tidak perlu proses Mahkamah Tentera;  kita (terus) hukum, bentuk hukuman tidak boleh dirujuk ke Mahkamah Tentera, selepas itu (anda) ditamatkan perkhidmatan, cubalah kalau ragu-ragu, memang saya buat,” katanya kepada pemberita selepas melawat PTD.  Galeri (Panglima Tentera Darat) di Muzium Tentera di sini pada Isnin. 

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tangkap layar mesej individu menggunakan akaun Twitter @pedogpop yang menjadi tular apabila penulis mendakwa adiknya yang merupakan seorang tentera yang tinggal di berek di sebuah kem tentera telah dipukul dan dibuli oleh sekumpulan senior.

Pada 2 Disember lalu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, dilaporkan menggesa individu yang membuat tuntutan itu tampil memberikan maklumat, supaya siasatan menyeluruh dapat dijalankan berhubung perkara itu, dengan identiti pemberi maklumat kepada  dirahsiakan.

 “Mengenai kes itu, saya menerima mesej yang menyatakan adiknya dibuli, tetapi saya hanya akan bertindak sebaik mendapat butiran, kerana dia tidak menjelaskan dari mana adiknya berasal, unit mana, tentera laut, tentera atau tentera udara, bagaimana  untuk menyiasat.  Saya difahamkan kes itu telah diambil alih oleh Kementerian Pertahanan,” katanya.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  +  84  =  94