Asean dan China bakal bincang isu virus, masalah wilayah

 Asean dan China bakal bincang isu virus, masalah wilayah

KUALA LUMPUR, 5 Jun – Menteri Luar dari China dan Persatuan Negara-negara Asia Tenggara akan bertemu minggu depan dan membincangkan isu-isu semasa termasuk kerjasama untuk membenduk pandemik COVID-19.

Kementerian Luar Malaysia dalam satu kenyataan baru-baru ini mengatakan perjumpaan berkenaan akan diadakan pada 7 Jun di Chongqing di barat daya China sebagai sebahagian daripada ulang tahun ke-30 Hubungan Dialog Asean-China.

“Selain pertukaran pandangan dan mencari cara kolaboratif untuk menangani COVID-19, para menteri juga akan membincangkan “hal-hal serantau dan antarabangsa yang menjadi perhatian bersama,” katanya.

Hubungan China dengan beberapa negara di Asia Tenggara menjadi perhatian dunia baru-baru ini dengan ketegangan yang meningkat di perairan Laut China Selatan dalam beberapa minggu terakhir, dengan Filipina berulang kali memprotes dan menuntut agar kapal-kapal China meninggalkan kawasan yang berada dalam wilayahnya.

Namun, China telah mengerahkan lebih banyak kapal, walaupun terdapat panggilan berulang kali oleh Manila.

Sementara itu, Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengatakan bahawa pihaknya akan memanggil duta besar China untuk memprotes penerbangan serta 16 pesawat tentera udara di Laut China Selatan yang dianggap melanggar ruang udara dan kedaulatan Malaysia.

Menurut Tentera Udara Diraja Malaysia, pesawat China yang “mencurigakan” itu dilihat berhampiran negeri Sarawak.

Menteri dari kedua-dua negara itu berharap dapat menerokai inisiatif baru untuk kerjasama yang lebih baik antara dua negara, menurut kenyataan hari Sabtu.

Antara bidang fokus yang akan dibincangkan termasuk kerjasama vaksin COVID-19, pengembangan infrastruktur, pertanian berteknologi tinggi, dan juga menangani situasi di Laut China Selatan.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46  −    =  43