Aktiviti khas Ramadan di zon merah dalam daerah PKP di Kedah dibenarkan

 Aktiviti khas Ramadan di zon merah dalam daerah PKP di Kedah dibenarkan

ALOR SETAR, 4 Mei– Semua aktiviti khas bulan Ramadan di masjid dan surau di lima daerah di Kedah yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) termasuk zon merah dibenarkan, berkuat kuasa hari ini.

Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK) Mohd Yusri Md Daud berkata kebenaran itu susulan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) PKP yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), semalam.

ā€œAktiviti khas bulan Ramadan di semua zon (dalam daerah dikenakan PKP) adalah dibenarkan dengan had waktu yang minimum. Masjid dan surau hendaklah ditutupĀ setelah selesai solat Jumaat, fardu dan Tarawih.

ā€œSolat Tarawih dihadkan masa sehingga 10.30 malam sahaja. Solat sunat Aidilfitri dibenarkan di semua zon mengikut kaedah ketetapan solat Jumaat,ā€ katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkataĀ solat Jumaat dan solat fardu berjemaah di semua zon juga dibenarkan dengan jumlah jemaah mengikut keluasan ruang solat masjid atau surau mengambil kira penjarakan fizikal minimum satu meter.

Program keagamaan dan majlis ilmuĀ juga dibenarkan dan terhad kepada kuliah Maghrib dan majlis bacaan Yasin (pada hari Khamis malam Jumaat) dalam skala kecil, tidak melebihi 45 minit, serta khusus bagi anak kariah sahajak kata beliau.

ā€œMana-mana masjid atau surau yang melanggar dan tidak mematuhi arahan ini, boleh dikenakan tindakan dan kebenaran melaksanakan aktiviti keagamaan boleh ditarik balik serta-merta,ā€ katanya.

Sebelum ini, JHEAIK membuat ketetapan tidak membenarkan semua aktiviti khas bulan Ramadan di masjid dan surau dalam kawasanĀ zon merah di lima daerahĀ tersebutĀ iaitu Kota Setar, Kuala Muda, Bandar Baharu, Baling dan KulimĀ yang dikenakan PKP bermula 1 hingga 14 Mei.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

34  +    =  43