ADUN Selangor bimbang banyak projek di Selangor lewat

 ADUN Selangor bimbang banyak projek di Selangor lewat

PETALING JAYA, 4 Dis — Pembinaan jejambat di Bandar Saujana Putra, Kuala Langat, dijangka siap pada pertengahan tahun depan selepas berlakunya kelewatan.

“Kerja-kerja membaharui jejambat ini bermula pada Oktober 2019 dan sepatutnya siap pada akhir September 2021,” kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari ketika menjawab soalan daripada Lau Weng San (PH-Banting) “Kerja-kerja pembinaan jejambat ini bermula pada Oktober 2019 dan sepatutnya siap pada akhir September 2021,” kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari ketika menjawab soalan daripada Lau Weng San (PH-Banting) mengenai kemajuan projek itu.

“Pembinaan tertangguh kerana perintah kawalan pergerakan, kesukaran yang dihadapi oleh kontraktor dalam mematuhi prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh Kerajaan Persekutuan seperti mendapatkan surat kebenaran dan memastikan pekerja diberi vaksin sepenuhnya, kenaikan harga bahan mentah serta kekurangan bahan binaan kerana kilang ditutup semasa PKP.

“Semasa peringkat cerucuk, perunding juga mendapati longgokan yang digunakan tidak sesuai untuk keadaan tanah.

“Jadi kontraktor beralih daripada menggunakan cerucuk jenis bore pile kepada cerucuk jenis spun,” kata Amirudin pada persidangan Dewan Undangan Negeri. Mengenai status itu, beliau berkata ia telah 23% siap.

Selepas mengkaji pelbagai kelewatan, beliau berkata perunding mencadangkan agar kontraktor diberi lanjutan, oleh itu tarikh siap baru jejambat itu dijangka pada 31 Mei tahun depan.

Lau melahirkan kebimbangan dengan kelewatan itu kerana Majlis Perbandaran Kuala Langat menghadapi masalah yang sama dengan pembinaan bangunannya.

“Tidak mungkin kontraktor dan pemaju tidak menyedari keadaan tanah (di Kuala Langat).

“Cadangan saya ialah satu taklimat khas mengenai kemas kini projek dan kelewatan pembinaan diadakan untuk wakil rakyat yang kawasannya terjejas dengan projek ini, iaitu Morib, Sijangkang, Dengkil, Tanjung Sepat dan Banting.”

Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi (PN-Sijangkang) turut menyuarakan kebimbangan bahawa projek itu boleh ditangguhkan lagi.

Sebagai tindak balas, Amirudin berkata adalah menjadi tanggungjawab Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB) dan kontraktor untuk memastikan projek itu dapat disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan.

Sebelum ini dilaporkan bahawa jejambat itu adalah projek pembangunan bersama antara Seribu Baiduri Sdn Bhd dan PNSB.

Ia bertujuan mengurangkan kesesakan di bulatan yang menghubungkan dua lebuh raya – Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite) dan Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE).

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  −  5  =  4