94 peratus pelajar 16 dan 17 tahun terima dos pertama vaksin di Labuan

 94 peratus pelajar 16 dan 17 tahun terima dos pertama vaksin di Labuan

LABUAN, 16 Sept — Seramai 2,446 pelajar Tingkatan Empat dan Lima di sini telah menerima dos pertama vaksin COVID-19 setakat semalam, menjelang pembukaan semula sekolah pada 4 Okt ini, kata Pengerusi Jawatankuasa Pasukan Petugas Khas Imunisasi COVID-19 (CITF) Labuan Rithuan Ismail

Katanya angka itu mewakili 94.33 peratus daripada 2,593 pelajar yang disenaraikan untuk janji temu vaksinasi yang bermula pada 11 Sept lepas.

“Kesemua pelajar, yang ditemani ibu bapa mereka, teruja mendapat peluang untuk menerima suntikan.

“Kami yakin mereka yang menerima dos pertama akan melengkapkan dos kedua sebelum sekolah dibuka bulan depan,” katanya kepada Bernama hari ini.

Rithuan berkata fasa dua vaksinasi itu, yang melibatkan 8,225 murid sekolah berumur 12 hingga 15 tahun, akan bermula tiba lama lagi iaitu selepas mendapat ‘lampu hijau’ daripada Kementerian Kesihatan.

“Jumlah kanak-kanak di Labuan yang layak mendapatkan vaksin termasuk kanak-kanak yang tidak bersekolah ialah seramai 10,200, bagaimanapun kita akan memberi keutamaan kepada kanak-kanak yang bersekolah dahulu,” katanya

Beliau berkata para pelajar yang tidak mendapat kebenaran ibu bapa untuk divaksinasi akan ditangani oleh pihak berkuasa sekolah masing-masing dan Jabatan Kesihatan Labuan, ekoran bilangan kumpulan itu yang kecil.

“Pasti terdapat cara dan kaedah untuk memastikan para pelajar yang tidak divaksin ini dapat meneruskan pembelajaran, mungkin menerusi kaedah pengajaran dan pembelajaran di rumah,” katanya.

Pada 15 Ogos lepas Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata sekolah akan dibuka semula pada 3 Okt ini secara berperingkat di bawah Pelan Pemulihan Negara, bermula dengan para pelajar yang menduduki peperiksaan iaitu pelajar Tingkatan 5 dan 6.

Terdapat 17 sekolah rendah dan 10 sekolah menengah di Labuan dengan 99 peratus guru telah lengkap vaksinasi.

Fazlan

fazlan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

26  −  24  =