200 Maritim ditugas kawal perairan Johor sepanjang Ramadan, Aidilfitri

 200 Maritim ditugas kawal perairan Johor sepanjang Ramadan, Aidilfitri

KOTA TINGGI, 22 April —Ā Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor akan menugaskan seramai 200 anggota untuk mengawal perairan negeri ini sepanjang bulan Ramadan dan sambutan perayaan Aidilfitri.

Pengarah Maritim Negeri Johor Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata penugasan anggota yang turut terlibat dalam Op Jangkar Haram dan Op Benteng itu dibuat secara penggiliran.

ā€œKita masih mengekalkan momentum operasi yang sama dengan menggerakkan aset-aset secara optimum padaĀ bulan puasa dan juga Hari Raya.

APMM memantau perairan Johor Timur menggunakan kapal KM Perwira

ā€œSelain bertugas ketika situasi COVID-19 ini, kamiĀ juga melakukan penguatkuasaan bagi membanteras isu penyeludupan dadah, pendatang tanpa izin dan kapal berlabuh secara haram,ā€ katanya kepada pemberita selepas Majlis Berbuka Puasa bersama pengamal media di perairan Johor Timur, di sini malam tadi.

Majlis berkenaan yang diadakan di atas kapal KM Perwira antara lain membawa pengamal media untuk melihat sendiri tinjauan penguatkuasaan APMM ketika bulan Ramadan.

Sementara itu, Nurul Hizam memberitahu sebanyak 55 kapal yang berlabuh secara haram ditahan di perairan negeri ini sejak Op Jangkar HaramĀ dilaksanakan pada 23 Mac sehingga semalam.

Katanya,Ā antara lokasi panas untuk kapal ini berlabuh secara haram adalah di perairan Tompok Utara Johor kerana mengambil kira kedalaman kawasan yang kurang 60 meter.

ā€œSemuaĀ kapalĀ ini hanya akan dilepaskan untuk berlayar setelah membayar denda yang dikenakan di bawah Seksyen 491B (1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 iaitu kerana bersauh tanpa kebenaran Pengarah Laut Malaysia,ā€ katanya.

 

Bernama

bernama@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  +  14  =  18