200 kes COVID-19, KPM tiada perancangan tamat sesi persekolahan awal – Radzi Jidin

 200 kes COVID-19, KPM tiada perancangan tamat sesi persekolahan awal – Radzi Jidin

Senator Datuk Dr Radzi Jidin

KUALA LUMPUR, 6 Dis — Kementerian Pendidikan tidak merancang untuk menamatkan sesi persekolahan bagi negeri-negeri di bawah Fasa Empat Pelan Pemulihan Negara lebih awal daripada yang dijadualkan walaupun pengesanan kes Covid-19 di kalangan pelajar.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Radzi Jidin berkata setakat ini, terdapat 200 kes melibatkan pelajar dan keadaan masih terkawal.

Cuti persekolahan akhir tahun 2021 bagi negeri-negeri dalam Kumpulan A, iaitu Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu akan bermula pada 10 Disember manakala bagi Kumpulan B, iaitu Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor serta Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan pada 11 Disember.

“Jumlah kes aktif adalah lebih rendah berbanding jumlah murid dan pelajar yang bersekolah iaitu sekitar 4.5 juta orang. Ketika kita bergerak ke arah fasa endemik, ini (jangkitan Covid-19) akan berlaku tetapi dengan SOP (prosedur operasi standard) yang sedia ada, kita akan cuba mengawal keadaan untuk mencegah virus daripada terus merebak.”

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan Akademi Sains Pendang bersama Timbalan Menteri Sumber Manusia yang juga Ahli Parlimen Pendang Datuk Awang Hashim.

Radzi berkata sebarang keputusan berhubung penutupan sekolah akan bergantung kepada penilaian risiko yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan, sambil menambah bahawa sesi persekolahan secara bersemuka adalah penting untuk mengelakkan pelajar ketinggalan dalam pelajaran sekolah mereka.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kementerian telah meluluskan 11,469 permohonan pertukaran guru atau 55 peratus daripada jumlah keseluruhan 20,772 permohonan yang diterima.

Zuan Azmi

zuan@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *