13 tahun dikongkong, Britney Spears kini bebas

 13 tahun dikongkong, Britney Spears kini bebas


LOS ANGELES : Penyanyi popular antarabangsa, Britney Spears kini bebas daripada bapanya, Jamie Spears apabila Hakim Mahkamah Los Angeles menamatkan hak penjagaan terhadapnya.

Selepas 13 tahun dibelenggu dengan kongkongan daripada kehidupan peribadi serta catuan aset bernilai AS$60 juta miliknya sejak 2008, Britney kini sudah dapat menghela nafas lega.  

“Berkuat kuasa bermula pada hari ini, hak jagaan terhadap Britney Jean Spears dan aset miliknya dibatalkan,”kata Hakim Brenda Penny selepas perbicaraan semula kes tersebut pada Jumaat.

Tambahnya, individu yang dilantik sebagai penjaga (conservator) ketika ini boleh meneruskan khidmatnya bagi menyelesaikan segala isu kewangan berkaitan kes berkenaan.

Sebelum ini, penyanyi “Piece of Me” berusia 39 tahun itu merayu kepada mahkamah untuk menamatkan arahan tersebut yang telah mengongkong kehidupan peribadi selain aset bernilai AS$60 juta miliknya sejak 2008.

Dia tidak menghadiri perbicaraan di mahkamah pada Jumaat.

Berita gembira itu membuatkan peminat Britney bersorak di luar pekarangan mahkamah selepas keputusan itu diumumkan selain turut menyanyikan lagu hit penyanyi tersebut “Stronger”.

Bapa Britney, Jamie Spears sebelum ini mula memikul peranan sebagai penjaga selepas menerima arahan mahkamah pada 2008 apabila Britney didakwa mengalami masalah kesihatan mental.

Selepas mendedahkan dia tertekan dengan perintah mahkamah itu, Britney terima sokongan orang ramai dan melantik seorang peguam bagi menyingkirkan bapanya daripada tugas tersebut.

Ini mencetuskan pergerakan #FreeBritney yang sering digunakan di pelbagai platform media sosial oleh penyokong serta peminatnya dari seluruh dunia.

Dalam perbicaraan di mahkamah pada Jun lepas, Britney berkata dia mengalami tekanan dan mahu kehidupannya kembali seperti biasa secepat mungkin. 

Farhana Ab Rahman

farhanabrahman@wacana.my

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33  −  28  =